Welke verschillende laadpalen zijn er?

Tijdens de ontwerpfase van een laadinfrastructuur gaan onze specialisten op zoek naar de beste laadpalen voor dit specifieke project. Er zitten namelijk veel verschillen in het aanbod Dat is goed nieuws, want op deze manier is er voor elke uitdaging een passende oplossing.

Er zijn verschillende manieren om laadpalen onder te verdelen:

  • AC of DC
  • Standaard of slim
  • Vloer- of wandmontage
  • Publiek of privé

AC of DC-laadpalen

Het grootste verschil tussen laadpalen is hun stroomtype. We maken een onderscheid tussen wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC).

Wisselstroom (AC)

Het opladen van een autobatterij gebeurt aan de hand van gelijkstroom. De wisselstroom op ons elektriciteitsnet moet dus omgezet worden.

Een AC-laadpaal laat deze taak over aan de interne omvormer van de auto. Dat is een knelpunt. Want om veilig te laden, wordt de instroom beperkt tot 22 kW.

 

 

Gelijkstroom (DC)

Bij DC-laadpalen wordt de transformator in de auto niet gebruikt. Want ze leveren meteen gelijkstroom. Dankzij de heavy-duty transformator in de laadinfrastructuur zijn laadvermogens van 50 kW mogelijk. In combinatie met speciale koelsystemen kan dit zelfs oplopen tot 350 kW!

Met DC-laadpalen is je batterij veel sneller vol. Daarom krijgen ze de naam ‘snelladers’.

Wissel- of gelijkstroom

Smart charging

Daarnaast is er een verschil tussen ‘domme’ en ‘slimme’ laadpalen.

De meest eenvoudige soort pompt simpelweg stroom in de batterij – niet meer, niet minder; Je sluit de kabel aan op de wagen en het laden start.

Een slimme laadpaal is uitgerust met extra functionaliteiten om het laadproces sneller en veiliger te maken. Je kan bijvoorbeeld laadsessies inplannen, laadbeurten registreren, kosten doorrekenen aan bezoekers en statistieken bekijken. Ondertussen voorkomt de load balancing dat je elektriciteitsnet overbelast wordt.

Smart charging

Vloer- of wandmontage

Dikwijls is er een muur om het laadpunt op te monteren. Denk bijvoorbeeld aan een overdekte garage of de gevel van een kantoorgarage. In dat geval plaatsen we een wandmodel.

Maar we hebben ook een tweede soort laadpunten; vloermodellen. Die zijn ideaal voor open parkeerterreinen. Omdat ze geen steunwand nodig hebben, kan je ze vrijwel overal plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je meer plaats hebt voor jouw branding.

Publieke en privé laadpalen

Tenslotte is er nog een verschil tussen publieke en privé laadpalen.

Publieke laadpalen zijn toegankelijk voor iedereen. Ze staan op openbare plaatsen, zoals gemeentepleinen. De laadkosten verschillen sterk. Sommige publieke laadpunten zijn gratis, bij andere rekent men een vergoeding aan per kW of op basis van de laadtijd.

Privé laadpalen zijn enkel bedoeld voor één of meerdere gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan het laadpunt dat een werkgever in de garage van zijn werknemer installeert om zijn elektrische bedrijfsauto op te laden. Daarnaast bestaan er allerhande systemen om te bepalen wie waar en wanneer mag laden – eventueel met een ander tarief voor elke doelgroep.

Zelf elektrische laadpalen plaatsen?

Kies voor innovatie en een toekomstgerichte partner voor uw laadoplossing.